Obiective turistice, situri și monumente istorice

Trebuie precizat că localitatea Rîu de Mori este principalul punct de plecare pentru turismul cultural, dar și pentru cel montan.

Castelul si curtea nobiliara Kendeffy (Cândea) din Râu de Mori
Cod RAN90887.01
Cod LMI 2004HD-II-a-A-03428
Cea dintâi cladire de interes istoric este cladirea conacului Kendeffy din Râu de Mori. Dupa datele istorice de care dispunem, ea s-a ridicat deja, într-o prima forma, cu elemente de piatra, în a doua jumatate a secolului al XV-lea. Pe atunci, familia nobililor locali era cea mai de frunte din tinut, remarcându-se prin avere si ambitiile sociale ale membrilor ei. Din secolul al XVI-lea ei sunt cunoscuti consecvent numai sub numele de Kendeffy. Cladirea din coltul de sud-vest al complexului, a servit drept capela calvina familiei si slujbasilor ei. De amintirea ei se leaga numele unor pastori care au facut încercari de traducere a unor texte sfinte, în limba româna, dar cu ortografie maghiara.
• Spre sud-est, la o distanta neînsemnata, se afla situata biserica parohiala a Râului de Mori. Mentionata la 1526, ea a suferit metamorfoze repetate care i-au facut pierdut aspectul initial. Aproape de intrare, la stânga, se afla prinsa la pamânt, una dintre cele mai interesante pietre de mormânt ale Hategului, inscriptionata pe o marmura romana reutilizata, datata pe la 1505 si adusa de la Manastirea Colc.
FOTO>>>>

Biserica Manastirii Colțbis_colt
Cod RAN90967.05
Cod LMI 2004: HD-II-m-A-03460
La doi kilometri distanta, spre sud, în localitatea Suseni, stau fata în fata doua monumente remarcabile. Foarte aproape de râu si sosea, se înalta biserica Manastirii Colc, ridicata cândva în intervalul dintre sfârsitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea. Biserica se remarca prin doua elemente deosebite: în primul rând prin amplasarea unui turn piramidal, din piatra peste altar si apoi prin resturile de pictura murala din interior.

Cetatea Colț
Cod RAN90967.03
Cod LMI 2004: HD-II-a-A-03458cetatea_colt3
Peste apa, la o înaltime ce domina întregul curs inferior al Râusorului, se afla amplasata Cetatea Colc. Dupa un acces pietonal, ce nu dureaza mai mult de 1/2 ora, vizitatorul se afla în faca celei mai bine conservate cetati medievale a Hategului si totodata a uneia dintre cele mai bine conservate cetati nobiliare din Transilvania. In jurul unui turn cu baza patrata, ridicat în secolul al XIV-lea, s-au dispus incinte, încaperi si turnuri, pâna în secolul al XVI-lea. Pentru aceasta cetate nu exista o carte de vizita mai valoroasa decât aceea semnata de catre Jules Verne, romancierul care a nemurit-o prin romanul Castelul din Carpati. Legendele din jurul cetatii au patruns si în lumea basmelor.

• Curtea nobiliara a Cândestilor de la Suseni
Cod RAN90967.04
cod LMI 2004: HD-II-a-A-03459
Urmele acestui sunt destul de restranse si se gasesc in imediata apropiere a Bisericii Colc, langa podul care trece peste Riusor, pe partea stanga a directiei de mers. Pe acest loc a existat pana in secolul trecut o casa cunoscuta si sub numele “Casa vanatorului”, un loc care ar fi putut fi hanul evreului Ionas din celebrul roman “Castelul din Carpati” al lui Jules Verne.

• Biserica medievala, ramaneasca din Ostrov
cod LMI 2004: HD-II-B-03236bis_ostrov
Tot pe teritoriul comunei Râu de Mori, în satul Ostrov, se poate vedea una dintre cele mai nou restaurate biserici ale Hategului. Clopotnita este pastrata integral în forma în care a fost înaltata, în secolul al XV-lea, iar sub ea, în timpanul intrarii în naos, se gaseste cea mai remarcabila marturie a picturii de fresca din acelasi perimetru. Biserica se remarca si pentru insolitul gardului de cimitir pe care îl poseda. El este compus din aproape 208 de pietre romane de toate tipurile, asezate într-o veritabila protoexpozitie unicat. Citeste mai mult >>>

Sursa:
http://www.cimec.ro/scripts/ARH/RAN/sel.asp

Centru Local de Informare Turistica Rau de Mori
Programul de functionare Centrul de Informare Turistica
Luni-Joi orele 08:00 – 16:00
Vineri 08:14
Date de contact tel: 0254. 776.046