Originea familei Kendeffy

blazon_kendeffy

Blazonul familiei Kendeffy

Familia Kendeffy are o vechime de aproape sapte secole. Numele original, dupa cum sustin unii istorici, a fost „Cândea”, dar s-a maghiarizat în Evul Mediu. Cneazul Cândea si fii sai au primit de la Ioan de Hunedoara si Matei Corvin, în mai multe etape, vaste domenii în Retezat si în Tara Hategului. La începutul secolului trecut, domeniul din Tara Hategului al familiei nobiliare se pare ca era detinut în mare parte de fratii Gabor, Miklos si Alexiu Kendeffy. Acesta din urma nu a avut copii, motiv pentru care a declarat-o mostenitoare pe Elisabeta, fiica fratelui sau Miklos. Maria este fiica lui Gabor Kendeffy. Batrânii spun ca, la începutul veacului trecut, averea familiei Kendeffy era mai mare chiar si decât cea a familiei regale. Avutia a început însa sa fie împartita de statul român în 1921, pe parcursul Reformei Agrare, iar tot ce a mai ramas a fost confiscat de comunisti, în 1947.

doc

Document al familiei Kendeffy

Familia Cindea a intrat in istorie in secolul al XIV-lea, cand a inceput sa se afirme pe scena politica, generatie dupa generatie. Cel mai vechi membru cunoscut al familiei cneziale este Nicolae, zis Cindea, care a trait prin anul 1300. Fiul sau, Mihail, a fost executat in anii 1356-1359, din porunca lui Andrei Lackfy, voievod al Transilvaniei, iar mosiile sale au fost confiscate.
Urmasul sau, desi a reusit sa recupereze bunurile patrimoniale ce le fusesera luate, nu s-a afirmat cu nimic deasupra celorlalti cnezi. O ridicare spectaculoasa a acestei familii a fost realizata pe parcursul secolului al XV-lea, de catre generatiile a patra si a cincea.
Obtinerea dreptului de administrare a vamii de la Poarta de Fier a Transilvaniei (1430) a insemnat un salt important in veniturile lor. Fiii lui Cindea si nepotii acestuia au fost semnalati in toate campaniile militare de la mijlocul veacului al XV-lea, impotriva turcilor si habsburgilor.
Familia Kendeffy a devenit una dintre cele mai vechi si bogate familii de nobili maghiarizati. Membrii familiei s-au cumetrit de a lungul istoriei cu membrii familiilor regale din toata Europa. Numele de Kendeffy apare in documente oficiale la scurt timp dupa infaptuirea primului stat maghiar, crestin, de Regele Sfantul Stefan in anul 1000.
Membrii familiei au detinut pe parcursul istoriei o serie de functii importante in administrarea tarii, in justitie si in administratiile locale. Legaturile lor prin alianta au fost folosite deseori pentru intersele Ungariei si ale familiei. Legaturile familiei Kendeffy cu domnitorii din Moldova au devenit notorii cu timpul, astfel s-au inrudit cu Vlad Dracula de Sinesti sau cu Printul Dracula, Mihnea I. Astfel, descendentii lui Gaspar Kendeffy de Mamoliz (Malomwyz) sau inrudit prin alianta, la sfarsitul secolului al XV-lea, cu Vlad Dracula, sotul Ilonei Zrinyi. Tot prin alianta, familia Kendeffy a ajuns in relatie de cumetrie cu Mircea cel Batran.
Familia Kendeffy a avut primele domenii in localitatea Malomviz (Rau de Mori) situata la 19 km de orasul Hateg. Localitatea a fost amintita pentru prima data in documente in anul 1359.

Cel mai vechi document din Valea Jiului, care atesta dreptul de proprietate a lui Mihail Kendeffy asupra unor teritorii:

REGELE VLADISLAV INOIESTE DIPLOMA LUI MIHAIL KENDEFFY CA PROPRIETAR AL MOSIILOR DIN VALEA JIULUI

Buda 1493 ianuarie 18,
Noi, Vladislav, din mila lui Dumnezeu rege al Ungariei, Boemiei etc. dam de stire facand cunoscut prin scrisoarea de fata tuturora la care li se cuvine ca noi, mai intai, la rugamintea unor credinciosi ai nostri facuta de acestia Maiestatii noastre, apoi intr-adevar tinand seama de credinta si de slujbele credinciosului nostru nobil Mihail Kendeffy din Rau de Mori aduse si facute pe masura putintei sale mai intai sfintei coroane a acestui regat al nostru al Ungariei, iar apoi Maiestatii noastre, am dat, am daruit si am harazit amintitului Mihail Kendeffy si tuturor mostenitorilor si urmasilor sai cu titlu de noua donatie a noastra ogoarele, luncile si fanetele si alte pamanturi arabile numite Petrila, Maleea, Rotunda si Merisor si Campul lui Neag aflate si stapanite in apartenentele numitei mosii Rau de Mori in districtul Hateg din comitatul Hunedoara si intr-adevar fanetele si pamanturile prin mijlocul carora curg doua rauri oarecare numite Jiu, si in a caror stapanire netulburata acelasi Mihail Kendeffy sustine ca s-au aflat din vechime stramosii sai si se afla el insusi chiar si acum, impreuna cu tot dreptul nostru regal, daca chiar si noi am define un oarecare drept asupra acelorasi mosii ori daca ar privi pe Maiestatea Noastra din oarecari pricini, si deopotriva cu toate folosintele si orice fel de pertinenje, asadar pasuni, paduri, dumbravi, munti, vai, ape, rauri, elesteie, locuri de pescuit si cursurile lor de apa si in general orice folosinte si pertinence in intregimea lor, cu orice nume ar fi numite, in adevaratele si vechile lor hotare, asa cum se gasesc si sunt stapanite, astfel dupa cum s-a amintit si de asemenea dam, daruim si harazim cu drept de veci in chip nestramutat spre a le tine, stapani si, de asemenea, avea in chip vesnic si de nestramutat fara a vatama dreptul altuia, prin taria si marturia acestei scrisori a noastre, care am pus sa fie intocmita in chip de privilegiu, dupa cum anume vi s-a adus la cunostinta.
Dat la Buda in sarbatoarea fericitei Prisce fecioara, in anul domnului o mie patru sute nouazeci si trei, a stapanirii noastre in Ungaria etc. al treilea, iar in Boemia al douazeci si doilea. La expunerea cucernicului domn Luca, tezaurar ales al bisericii din Cenad.

cetatea_colt1

Cetatea Colț ridicată de familia cneazului Cîndea (apoi Kendeffy)

De la sfarsitul secolului al XV-lea, familia s-a despartit in doua ramuri, care vor fi cunoscute prin numele maghiare pe care le poarta: Ladislau-Latcu se va numi Kendeffy, iar Ioan Cindres – Kanderessy.
La Rau de Mori se pastreaza o parte din constructiile nobiliare, prevazute cu o capela, precum si o biserica veche, devenita probabil ulterior parohie. Lacasul de cult ortodox se gaseste langa vechile constructii ale conacului Kendeffy, in mijlocul cimitirului.
Cel mai vechi document care confirma prezenta bisericii Rau de Mori dateaza din anul 1526. Exista, de asemenea, o biserica calvina, construita in perimetrul curtii nobiliare a familiei Kendeffy.

Sursa:
Ileana Firtulescu, Ziarul INFORMATIA si alte surse